Posted on 16/05/2015 by

En storsjekkers bekjennelse

Forrige søndag forlot jeg familien med ett mål for øyet: Å gjennomføre så mange stevnemøter som mulig på kortest mulig tid. Kona ønsket meg lykke til og ba meg lære mye. Så dro jeg i vei mot Nord-Troms. For sikkerhets skyld tok jeg med meg en kommunikasjonsrådgiver.

Som storsjekkere flest har jeg en hang til både å overdrive og å legge lista høyt. Tidlig i april hadde jeg derfor annonsert at jeg skulle speed-date 50 bedrifter på fem dager. 50 medlemsbedrifter i NHO som alle kunne gi et innblikk i hverdagen til eiere, ledere og ansatte i nordnorske bedrifter. Kun 30 minutter var avsatt til hvert besøk, men med raske bein går det bra. Som Frode på Eco-Tech på Furuflaten sa: Ta på joggesko, så løper vi gjennom lokalet.

Vi startet speed-date turneen i Nordreisa. Med levende lys, god mat og god samtale møtte jeg fem bedrifter i Nord-Troms på søndagsmiddag på BIOS. Du kan lære mye over en middag. Alt fra viktigheten av forutsigbare rammevilkår for næringslivet, til at BIOS er forkortelsen for «Bil inn og spis». Næringslivet snakket og jeg noterte. Kommunikasjonsrådgiveren fotograferte og filmet. Stevnemøtet ble behørig dokumentert. Slik er sjekking i 2015!

Om du vil være en god storsjekker må du ha en dose lakenskrekk. De beste stevnemøtene skjer når andre sover. På Storslett hadde sjefen for Fristelsen bakeri invitert til brødbaking, men allerede i invitasjonen konkluderte hun med at vi neppe ville komme. De starter nemlig arbeidsdagen allerede klokken 04.30. Litt i tidligste laget for NHO, kanskje? Vel, man skal ikke skue NHO-direktøren på morrasveisen. Klokka lenge før ståopptid stilte vi sterk og klar til baking og interessante diskusjoner over noen hundre kilo brøddeig. Min respekt for gründere er stor. Den ble ikke mindre etter å ha møtt Silje og hennes lille team.

For både sjekkere og Nord-Norge er vei viktig. Veien over Kvænangsfjellet nord for Storslett har vært stengt hele 220 timer sist vinter. Når fjellovergangen er stengt er omkjøringen på 700 kilometer og går via EU. Vi besøkte Avfallsservice og Statens Vegvesen for å snakke med om lastebil, ÅDT og veivedlikehold. Jeg visst ikke at ÅDT var årsdøgnstrafikk, eller gjennomsnitt av antall kjøretøy i året, men jeg var jo på sjekker’n og latet som ingen ting. Kommunikasjonsrådgiver Ragnhild filmet lastebiler, folk og natur. Vegvesenet har fått tildelt 120 millioner til forbedring av veien og rassikring. Behovet er langt større, i neste nasjonale transportplan må det bevilges minst 1 milliard kroner til tunell gjennom Kvænangsfjellet! https://www.facebook.com/261456303878580/videos/vb.261456303878580/955260217831515/?type=2&theater

Et møte med bedrifter er først og fremst et møte med mennesker. I attføringsbedriften Nordtro arbeider Terje, en moderne leder med stor energi, pågangsmot, skaperkraft og kjærlighet til bedriften og sine ansatte. Bedriften produsere faktisk flere militære produkthemmeligheter. Kombinasjonen av litt grønn hysj-hysj og fortellerglede, innovasjonskraft og innsats for de som står utenfor arbeidslivet, gjorde meg direkte nyforelsket i Nordtro og Terje. https://www.facebook.com/261456303878580/videos/vb.261456303878580/953635901327280/?type=2&theater

Innerst i Lyngenfjorden ligger sjekkeplassene tett som hagel. I disse byggene, som for forbipasserende ser kjedelige og nøytrale ut, finnes mennesker, maskiner og historier som begeistrer. Hva er det som gjør at Lyngen har så mange industrisuksesser innen plast, stål, fiskeolje, vaskeri og turisme? Er det naturen, noe i vannet, arv eller miljø? Akva-Ren har satset mye på utdanning av ansatte, og på å kombinere ulik kompetanse for å omdanne fiskeslog til høyverdig råstoff. Dersom Lyngen kommune får fart på tomteutviklingen er Akva-Ren klar for å bygge nye lokaler. Det er nemlig store penger i fiskeslog!

I Tromsø finnes landsdelens største sjekkemarked. 45 % av medlemsbedriftene i NHO ligger i Nord-Norges største by. Vi byttet fra joggesko til dressko, og startet som mange sjekkere før oss på et av byens hoteller. Med hotellsjef Aid som vertinne og NRK på slep skjenket vi kaffe og diskuterte hotelldrift, mens vi var direkte på NRK radio. Deretter økte sjekketempoet og vi møtte utallige bedrifter innen reiseliv, rådgivning og bemanning. Vi traff knoppskytere i Forskningsparken, og fikk til en god dialog med Tromsø kommune.

Vi sjekket inn hos Sonja Blomster, der jeg laget min første blomsterbukett noen sinne! Like suksessfull som min første blomsterbinding, var Marit sin erfaring med NHOs advokatservice. Vår advokat Juha hadde vært svært god støttespiller og rådgiver i en vanskelig sak for blomsterbutikken. Med det resultat at Sonjas Blomster betaler medlemskontingenten med stor glede i mange år fremover. Juha skal få blomster han også! Buketten jeg laget ble for øvrig med til neste date hos Tromsøs imponerende satellittmiljø: Kongsberg Satellite Services og Kongsberg Spacetec.

Tromsøoppholdet skulle avsluttes på restaurant. Pål Einar fra Casa Inferno sto klar ved pizzarestaurantens oppvaskbenk. La meg slå fast med en gang: Sliter du med sjekkingen (og med forholdet) er oppvasken den beste stedet å starte. Kona hadde på forhånd en stort ønske om at jeg skulle bli satt i oppvasken i mange timer for å lære om stabling, effektivitet, nøyaktighet og flid på kjøkkenet. «Dessverre» ble det opprykk etter kun en time i oppvasken. Jeg ble nemlig forfremmet til servitør! Restaurantgulvet er et sjekke-mekka! Verdens skjønneste kolleger lærte bort triks for mersalg, hvordan vi rydder, om øl-skjenkingens ABC og om den viktige alkohollovgivningen.

Casa Inferno Pizzaassistent og to pizzadronninger

Ny dag, ny by, nye muligheter. I Harstad ligger de store oljeselskapene. Attraktive sjekkeobjekter for mange. Goliat-plattformen er nylig ankommet Hammerfest og oljeoptimismen i nord er stor. Jeg var heldig og fikk møte bl.a Det Norske, Total, Aibel, KUPA, Harstad Maskin og Harstad Næringsforening. Budskapene er tydelige: Næringslivet ønsker større kommuner, flere lærlinger, samarbeid i klynger, ryddigere offentlige anbud og snart er det Arctic Race! Arctic Race vil være sommerens største idrettsbegivenhet i nord, og vil bidra til fulle hoteller og økt omsetning for næringslivet.

Jeg måtte haste videre. Vi hadde nemlig hørt om en juvel i Grovfjord. Grovfjord Mekaniske Verksted har en ordrereserve på 300 millioner kroner, og her er stor aktivitet kl 6 – 23, seks dager i uka. Oppdraget er å sette åtte aluminiumsbåter i produksjon. I hver luke vi tittet inn i fant vi en arbeider. Bårds gode hjelpere skrur, sveiser, lodder og banker for å bygge best mulig båt til oppdrett og vindkraftanlegg til havs.

Vi avsluttet dagen med en tåreperser av et stevnemøte. Hos Jon Henrik og Salangen Nyheter møtte vi hele styret. Fra et vanskelig utgangspunkt som autist har Jon Henrik bygd opp sin egen mediebedrift i den lille bygda. Salangen Nyheter kan skilte med 8000 daglige lesere, egen tv-kanal og salg av strømmetjenester for konferanser. I møte med mennesker som får ting til – på tross av motgang og motstand – blir selv storsjekkere stum. Vi er imponert, fascinert og ydmyke. https://www.facebook.com/261456303878580/videos/vb.261456303878580/954793931211477/?type=2&theater

Mot slutten av speed-date turneen møtte vi ansatte og ledere fra Troms Kraft, Forsvaret og 20 bedrifter i Bardu og Målselv. En svipptur til Finnsnes og Senja ga oss interessante stevnemøter med smelteverk og sjømatsaktører, samt produsenter av både vinduer og trapper. Små og store industrieventyr og suksesshistorier basert på innovasjonskraft og stayer-evne.

Helt til slutt måtte vi sjekke Balsfjord. Der lager Tine Nord verdens beste Norvegia- og geitost. Veien til mannens hjerte går via magen. Med magen full av ost var vi lett å sjarmere og imponere over produksjon og merkevarebygging av nordnorsk mat og drikke; vann fra Lyngen, råstoff fra Nord-Norge, teknologi fra verden og kompetanse fra nordlendinger.

Etter fem dager på veien, nesten 1000 kilometer i bil og båt og hele 90 bedriftsmøter var turneen over. Vi var overhodet ikke sliten, men veldig, veldig inspirert. De tre viktigste lærdommene som jeg vil ta med meg i mitt videre arbeid: Næringslivet og landsdelen trenger et betydelig løft på samferdsel og bedre og tryggere veier. Næringslivet er opptatt av, og avhengige av, fortsatt kompetansebygging innen både akademiske fag og yrkesfag. I tillegg vil de fortelle om og løfte frem de utrolige historiene om nordnorske produkter i verdensklasse. Historien om 50 bedriftsbesøk som til slutt ble til 90 er et eksempel på en slik historier om og fra det moderne Nord-Norge. Flere historier vil følge. Verken sjekkere eller bedrifter i Nord-Norge har tid til å hvile. Verden er full av lovende jaktmarker.

God helg!