Posted on 29/10/2015 by

Nord-Norge United

Jeg har stor tror på et sterkt Nord-Norge, et tettere nordnorsk samarbeid og at vi blir sterkere sammen. Førstkommende mandag samles 430 nordlendinger til Agenda Nord-Norge i Stormen, Nord-Norges nye storstue og Bodøs nye kulturhus. Målet for samlingen er å bli enda bedre i den krevende øvelsen nordnorsk samarbeid.

TIL

I høst har debatten gått i Nord-Norges to største byer. Er Bodø en tvilsom samarbeidspartner og er Tromsø en slem storebror? Enkelte har ment at ideen om samarbeid i nord bare er en ide. Jeg tilhører de som mener at ideen lever, at Bodø-Tromsødebatten ikke er viktigs og at samarbeidet har mer kraft og er viktigere enn noen gang. Forskjellene mellom de nordnorske byene og fylkene er færre enn det som forener oss. Arctic Race, ordførersamarbeidet 06 og samarbeid om samferdselsprosjekter viser at det vel verd å søke mer samarbeid i nord.

I NHOs konjunkturbarometer for 3. kvartal er det tydeligere enn noen gang at Nord-Norge er viktig for norsk økonomi. Med Nordland som eksportmotor og 19 milliarder i eksport så langt i år øker Nord-Norges andel av fastlandseksporten til 10.3 prosent. Eksportveksten fra nord er på over 23 prosent og bedre skal det bli! Våre råvarer og våre opplevelser blir stadig mer ettertraktet. Den gunstige valutasituasjonen gjør at reiselivsopplevelser og overnattinger kan kjøpes med en rabatt på 30 prosent fra USA og 20 prosent fra Eurolandene.

Vi er i ferd med å vokse på oss velfortjent selvtillit i nord. Nordlyset, torsken, laksen, gassen, industriproduktene og teknologitjenestene selges med stor etterspørsel og til stadig større verdi. Der geografi, spredt bosetning og store avstand før var en ulempe gjør vi nordnorsk kompetanse, råvarer og opprinnelse til et fortrinn. Et voksende satellitt-marked har ekstra gunstige vilkår fordi KSAT kombinerer perfekt antenne-lokaliteter med perfekt nordnorsk kompetanse. Slik er det med en rekke varer og tjenester: Der vi før for langt unna markedene kan vi nå frem til markedene lettere enn noen gang eller skape ny, egne markeder.

Nord-Norges fremtid ligger i de unge grenseløses som verken ser kommune-, by- eller landegrenser som avgjørende. 13 grenseløse ungdommer er plukket ut til Agenda Nord-Norges ambassadørprogram. De utvalgte som er mellom 25 og 35 år har allerede hatt den første av seks samlinger. De har møtt ordførere, forskere, ledere og organisasjonsfolk på en reise mellom Bodø og Tromsø. De unge har stjerner i øynene, men det har jammen også de som har møtt ambassadørene. “Jeg skulle ønske det var meg” ble sagt av mange på veien, fordi det forstås at dette er unikt, viktig og nyttig.

Det sies ofte at vi i nord må samarbeide når vi kan og konkurrere når vi må. Førstkommende søndag møtes Bodø/Glimt og Tromsø IL til siste hjemmekamp i Eliteserien. For Glimt betyr kampen og “slaget om Nord-Norge” mindre enn på lenge. De har allerede gruset Tromsø på hjemmebane og ligger himmelhøyt over TIL på tabellen. For TIL betyr kampen alt! Vinner TIL er de så godt som sikret plass på øverste nivå også i 2016.

Selvsagt skal begge lagene spille for seier. Likevel håper jeg at Glimt er akkurat så god at TIL likevel vinner. Eller som Arthur Arntzen, en av tidenes mest kjente Glimt- og Tromsø-supportere sa det før cup-finalen i 1996: Måtte det beste laget vinne – over Bodø/Glimt.

Jeg ønsker oss alle lykke til i det videre samarbeidet. Ikke alle kan spille på Aspmyra og Alfheim, men alle kan være med i heiaropet for mer nordnorsk samarbeid og alle kan alle spille for det nye nordnorsk felleslaget!