Posted on 19/02/2016 by

Gratulerer alle vinnere!

Denne uken fikk jeg gratulere Norges mest ettertraktede yrkesgruppe: De som har fag- og svennebrev. På utdeling av det synlige beviset på fullført læretid og fagprøve fikk jeg gratulere vinnerne i arbeidslivet og hilse fra Yrkesopplæringsnemnda i Troms og NHO. Her er talen. Kanskje du vil dele den med et familiemedlem, en kollega eller en venn med fag- eller svennebrev?

Kjære vinnere, venner og familie!

Norsk næringsliv har akkurat talt! Dere som har et rykende ferskt fag- og svennebrev er dagens og morgendagens vinnere. Av 24 000 bedrifter i NHO svarte flesteparten i vårt kompetansebarometer at de drømmer om flere ansatte med fagbrev. Folk som kan et håndverk, som får satt sammen en maskin, fikser et katastrofalt hår, kan kjøre svære lastebiler, lage mat til 10 000 gjester eller koble sammen bittesmå rør og alle dere andre fagfolk: Dere er drømme-medarbeiderne til norske arbeidsgivere.

Fagbrev

I media fremstilles det som en nyhet at fagarbeidere er populære. Dere vet at det er en tullenyhet. Det er slett ikke noe nytt at dere er ettertraktet!

Folk som kan noe praktisk har alltid vært en vinner. Folk med fagkunnskap har bygd landet vårt, byen vår og samfunnet vi lever i. Husene, veiene og tunnelen hadde ikke stått uten at hundrevis av hender, som en gang har tatt imot et fagbrev, har brukte dem til å bygge. Bookingen av rommet vi bruker i dag hadde ikke skjedd uten at bestillingen ble tatt imot av en med fagbrev. Salen vi bruker hadde ikke sett så bra ut om ikke folk med fagbrev hadde lagd skikkelige dekorasjoner og lyset hadde ikke kommet på uten folk med fagbrev.

Jeg er sikker på at dere allerede har kjent på den anerkjennelsen og respekten det å kunne et fag innebærer. Venner og familie bare kribler etter en fagmann eller fagkvinne i familien som kan fikse stort og smått. På en dag som denne når dere feires og gratuleres er det derfor også på sin plass å advare. Fra nå av kommer det ikke til å bli fred å få!

Dere er vinnerne – nesten over alt. Til og med på kjærlighetsfronten. Ja skulle det, mot formodning, være sånn at det butter imot akkurat nå kan jeg trøste dere med at det kommer til å snu! Det sitter titusenvis av svigermødre og svigerfedre rundt om i Norge som drømmer om at arvingen skal komme hjem med en eller ei som har fag- eller svennebrev og som kan få noe gjort!

Likevel – nå før dere tar helt av må jeg få helle kaldt vann i årene. Det er noen farer dere må være ekstra på vakt mot.

Når dere hører uttrykk som «du skulle ikkje hatt tid til å se litt på den boksen i kjelleren» eller «ka du trur om de flisen i gangen» må dere være ytterst våken. Kanskje er det til og med for sent!

Fra i dag av, når dere har fag- og svennebrev, kan den mest uskyldige kaffeinvitasjon være en skjult liten arbeidsordre. Før du aner ordet av det og før du har fått så mye som en lefsebit eller kaffeskvett sitter du i et arbeidsmøte forkledd som et kaffeslabberas.

Brått inviteres du til å anlegge en bitteliten urtehage med minigraver, til å «smelle i hop» ei 12-etasjers bryllupskake, montere 40 led-lys eller hjelpe til med kveldsstellet av åtte – ti unger i nabolaget.

Jeg oppfordrer dere på ingen måte til å starte første dag som innehavere av fag- og svennebrev til å bli skap-fagfolk. Det er all grunn til å smelle det flotte dokumentet opp på på veggen hjemme, på veggen på Facebook og alle andre vegger dere måtte finne. Det har dere ærlig fortjent, men kom ikke å si at jeg ikke advarte dere mot fjerne slektninger og venner du ikke har hørt fra siden 2009 som har en «bitteliten oppgave» du bare MÅ se på nå som dere har fagbrevet i orden.

Som dere vet jobber både LO og NHO sammen i Samarbeid mot svart økonomi. Svart arbeid er en skikkelig tyv som stjeler oppdrag fra dere som er fagfolk, som øker risiko for den som får jobben gjort og som raner samfunnet for skatt som igjen skal sikre velferdsgoder som sykehjem, gatelys og skoleplasser. Mitt tips er derfor å si til de flest som har en «bitteliten jobb» at det kan du sikkert se på, men da må du avklare med sjefen om dere har tid til flere fakturerbare oppdrag. Da blir det fort stille.

Alle vet jo at det knapt finnes en jobb som «bare» tar 10 minutter. Det meste tar en time og det meste krever verktøy og utstyr som du må ha eller bare skaffe til veie. Det kan hende det blir litt færre kaffeinvitasjoner, men som fagfolk skal jo dere tjene penger og kan kjøpe kaffen selv!

Jeg er som dere sikkert ser ingen mann med fagbrev. Likevel liker jeg å tenke at jeg er en av dere. Jeg synes nemlig fagfolk og våre medlemmer i håndverksbedriftene er tøffe folk som kan mye og er utrolig kjekke å være sammen med. Dere ser muligheter og løsninger der jeg ser utfordring og problemer.

Heldigvis får jeg i jobben min i NHO lov til å late som jeg er en av dere. Her om dagen var jeg for eksempel på et kveldsmøte hos Troms Murmesterforening med lærlinger, fagfolk og mestere med fordypning i faget «legging av stor flis»!

Jeg hoppet med andre ord bukk over 1000 fagdisipliner i murerfaget og gikk rett over på the real stuff: Store flater! Jeg var som et tent lys. Stor flis er nemlig ikke for småjenter og smågutter. Her må det – som alle murere vet, skikkelig dobbelsmurning til. Både på underlaget og på flisen. I tillegg MÅ det tannes skikkelig opp. Om dere nå lurer på hva tanning er det best at dere ikke spør meg, men at dere finner dere en murersvenn å spørre. Viktig er det uansett. Det er nemlig ikke noe særlig når en flis på 1,50 x 1,50 i et sykehusbygg ikke er i vater og bestemor ligger med hodet ned og beina opp fordi du ikke har gjort jobben skikkelig.

Heldigvis skal dere ikke kunne alt i dag. Det er fortsatt lov å spørre sjefen, basen, mesteren, kollegaen eller byggelederen. Det er jo av erfaring dere skal bli skikkelig god! Dessuten kommer det mange anledninger der dere kan lære gamle ringrever om digitale arbeidstegninger, nye standarder eller hvordan en får liv i en bærbar pc.

Jeg håper at dere som i dag mottar svennebrev- og fagbrev kjenner på en stor stolthet og at det varer lenge. Våre medlemsbedrifter er svært stolt over dere og over å ha fagfolk i arbeid. På byggeplasser rundt i Troms kommer det stadig opp nye, store plakater som forteller at bedriften har lærlinger på oppdraget. Så viktig har lærlingene blitt for rekrutteringen til arbeidslivet og for norsk økonomi at det nå innføres krav om lærlinger i bedriften for å kunne ta del i offentlige anbud.

På vegne av Yrkesopplæringsnemnda i Troms og NHO er det en ære få gratulere dere og ønske dere lykke til på veien. Men før jeg avslutter må jeg bare spørre om det er en bilmekaniker som kan se på en bitteliten ulyd i en Volvo jeg har stående på yttersiden… Det tar maks 10 minutter…

Tusen takk for oppmerksomheten og gratulerer med dagen!