Posted on 03/01/2021 by

Hold ut – alt blir bra

Min gamle bestemor tok imot oss på trappa med klemmer og et stort smil. Jeg var sånn passe interessant. Det ble gjort svært klart at min nye kjæreste var hovedpersonen under besøket. Hovedgjesten ble geleidet inn til hedersplassen ved kjøkkenbordet hvor bestemors rullesigarett på størrelse med en trompet glødet like varmt som hjertet. Bestemor hadde ikke sluppet hånden til hedersgjesten siden vi kom. Vel plassert ved bordet stirret hun kjæresten min inn i øynene og spurt: Korrdan e han mot dæ? Før gjesten fikk sagt ett ord, formodentlig om at jeg var en grei kar, la bestemor den andre hånden over den første, stirret kjæresten inn i øynene og sa med alvorlig mine: Hold ut!

Alt blir bra, men det kommer til å ta litt tid. I mellomtiden må vi øve oss på å holde ut (Illustrasjon Jens K. Styve)

De kloke, om enn noe pessimistiske, ordene fra min bestemor har vært med oss i over tjue år og fortsatt er «hold ut» et uttrykk som sitter godt hjemme hos oss. Oppfordringen om å holde ut gjelder nå mer en noen gang. Ikke bare hjemme hos oss, men hjemme hos alle.

Det føles allerede som lenge siden vi møtte koronapandemien med gode tiltak, solidarisk opptreden og gullende rene hender. Vi har holdt motet oppe gjennom 2020 og nå må vi trå til igjen langt inn i 2021. Det gjelder selv om vi har god grunn til å være optimistiske – på litt lengre sikt. Forskere, de private vaksineprodusentene, statlige aktører og dyktige helsefagarbeidere, logistikkfolk og lastebilsjåfører jobber på spreng. Målet er å nå frem til akkurat din arm med en vaksine så raskt som mulig.

Men, det kommer til å ta tid. Tid vi så gjerne skulle ha brukt til andre ting enn å holde avstand og holde ut. Tid vi skulle brukt til å holde rundt våre venner og holde verdens beste jobbmøter, konferanser og kundearrangement. Tid vi skulle brukt til å legge planer for ferieturer, tid som kunne vært brukt til spontane besøk og tid til feiring av små og store anledninger.

Vi er ikke så gode på tålmodighet. Å vente hører ikke til det moderne menneskets mest utviklede egenskaper. Trenger vi noe kjøper vi det og savner vi noe reiser vi til det vi savner. Det gjelder særlig om det vi savner er sola. Når dette en gang er over vil sangriaprodusenter, stråhattmakere og grisefestarrangører på Solkysten av Spania gå lyse tider i møte…

Før vi kommer så langt må vi øve oss og et nytt år er en god tid for å sette seg treningsmål. På starten av det nye året må vi rett i mengdetreningsmodus i øvelsen «hold ut». Vi må øve oss på å tenke at koronapandemiens svanesang tar tid. Det kommer fortsatt til å bli bratt motbakke frem mot sommeren, og kanskje også lengre. Men det blir heldig vis ikke bare motbakker.

Innimellom blir det både medvind, unnabakke og og solskinn, men ikke hele tiden. Fortsatt må pandemien møtes slik vi møtte den i vår, med tålmodighet, avstand, hygiene og klokskap. Og budskapet er like kort som det er enkelt: Hold ut! Alt blir bra! Tilslutt!