Posted on 25/12/2020 by

Jeg vil aldri glemme

Jeg vil aldri glemme følelsen av usikkerhet jeg hadde i mars og april for hvor hardt koronapandemien ville ramme oss. Jeg vil heller ikke glemme hvor krevende det har vært å omstille hodet til å tenke langt nok frem. Alle gangene vi har håpet at det var over til sommeren, kanskje til høstferien eller tenkt at det kanskje ble bedre over jul. Jeg vil heller ikke glemme den ukjente følelsen å starte dagen med å kjenne etter om formen er god. Alle de gangene jeg har tenkt på om «rusk i halsen» bare er rusk eller om det er bekreftelsen på at det usynlige viruset har kommet.

Tillit er vissheten om at «noen» fanger deg om du faller (Illustrasjon: Jens K. Styve)

Jeg vil aldri glemme hvor redd jeg har vært og er for mine nærmeste, de eldste i familien, for jobbene til venner og familie og for oss alle. Jeg vil heller aldri glemme hvor bekymret våre ungdommer har vært i møte med det ukjent: en utfordring vi ikke har kunne møte på sedvanlig vis: med litt tålmodighet, litt ekstra innsats eller litt ekstra god hjelp. Koronapandemien kommer vi garantert ikke til å glemme, og fortsatt står vi midt i det, men jeg tror det er viktig at vi også nå reflekterer over det vi har vært gjennom. Hva har vi lært? Hva forstår vi bedre? Hva kan vi gjøre bedre neste gang?

For meg står en fredag i april som det aller sterkeste minnet fra 2020 og noe jeg aldri skal glemme. Etter to sammenhengende uker på jobb med koronakrisen landet jeg i Tromsø en sen fredag. Vanligvis er husets ungdommer svært uinteressert i når jeg kommer hjem. Denne gangen satt hele familien samlet på kjøkkenet. Yngstemann på 16 var svært bekymret og eldstemann på 20 brøt isen: – Hvor tøft kommer dette til å bli pappa? Kommer vi til å greie oss? Kan du eller mamma miste jobben?

Den samtalen vi hadde rundt kjøkkenbordet den kvelden er blant de mest krevende, men også flotteste vi har hatt i vår familie. Troen på at det kommer til å gå bra, tryggheten i at det hjelper å holde sammen og vissheten om at vi har ansvarlige ledere ble sakte bygd opp hos våre yngste. Og jeg tror jammen det var godt for de to eldste også å få pratet gjennom dette. Før vi brøt opp kom det raskt fra Magnus på 16: Men hva med foreldrene til kompisene mine? Kommer de til å klare seg? Han ramset opp 10-12 kamerater og for første gang var han opptatt av hvem som arbeidet hvor, hvem som var deres arbeidsgiver og om selskapene var solide nok til å stå gjennom krisen.

I de ni månedene som har gått siden pandemien traff oss har vi opplevd en ledighet vi ikke har sett siden 20-tallet, en usikkerhet som vi ikke har opplevd siden krigen og et samhold som kommer frem kun i de tøffeste kriser. Vi har sett hvor viktig jobben er for oss. For de som har blitt ledig og permitterte har vi sett hva våre sikkerhetsnett betyr. For de som har måtte søke støtte og kompensasjonsordninger har vi sett hvor viktig det er at det jobbes raskt nok og at løsningene virker så snart som mulig. Vi har sett hvor viktig det er å jobbe sammen for å møte krisen, få frem varer, begrense smitte og få hjulene til å gå rundt. Vi må aldri glemme de ansatte som har gått på jobb, tatt personlig risiko og står i det gjennom krisen. Sykepleiere og leger på sykehus, de som utfører renholdsjobbene, vekterne, lastebilsjåføren eller de som sitter i kassa på Rema 1000. De som vi ikke ser i det daglige, de som vi plutselig så i vår og som vi ikke må glemme, men fortsette å se og si takk til også i tiden som kommer. Det er disse som gjør at samfunnet fungerer og at vi ikke enkeltvis eller som samfunn faller bunnløst bakover når en krise treffer oss.

Har du deltatt på et par jobbkurs har du garantert deltatt på tillitsøvelser hvor du med lukkede øyne skal falle bakover og la kolleger fange deg før du treffer gulvet. Slik øvelser kan vi nå la ligge noen år. De aller fleste av oss har kjent verdien av å ha et usynlig nettverk av venner, familie og kolleger som står bak oss enten vi står eller faller. Vi har også kjent verdien av arbeidsplassen, kommunen og landet som fanger oss opp om vi faller bakover. Jeg tror pandemien har gjort at flere har kjent verdien av tillit til hverandre og til storsamfunnet. Tillit til at fagfolk, politikere, arbeidsgivere og våre nærmeste ledere tar gode beslutninger på våre vegne og tilliten til at vi vil hverandre godt. Derfor hamstrer vi ikke, vi presser oss ikke frem i køa på teststasjonen og vi jobber hjemmefra når vi får beskjed. Når vaksinene nå kommer lurer vi ikke på om vi får vaksinene så fort som mulig og i den rekkefølgen som er best for oss alle. Vi har tillit til at det jobbes fort og godt og at det jobbes etter en plan som skal ivareta oss alle. Den tilliten er bygd opp over generasjoner og er vårt beste vern om vi faller bakover. Tilliten er ingen selvfølge, den må vi alle jobbe for å bevare og styrke. Vi gjør det gjennom å støtte hverandre, stå solidarisk sammen og gjennom å gjøre vårt beste i møte med utfordringene. Tillit er det som skal ta oss gjennom krisen. Det må vi aldri glemme!