Posted on 18/07/2014 by

Påkobling eller avkobling?

I hovedstadspressen snakkes det om avkobling og digital ferie. I år er det et høyst unødvendig tema i Nord-Norge. Sommeren 2014 er ikke tiden for å undres på om det er best å være på- eller avkoblet. I nord driver vi nå med aktiv påkobling, for eksempel av vannslanger i hager som til nå ikke har behøvd annet enn naturvanning.  Og vi skulle så gjerne koblet oss på nett, hvis vi der kunne finne svarene på de evige spørsmål om hvor gressklipperen ble plassert i høst, hvorfor nøkkelen til takstativet aldri ble merket og hvem som fikk låne vannsprederen i 2009.

"Verdensvateren" kan nå kalibreres etter verandaen min

«Verdensvateren» kan nå kalibreres etter verandaen min

Det meste av sommerutstyret er som sunket i jorden, for så å dukke opp i det øyeblikket du kommer hjem med tom konto og fullt bagasjerom – etter at du har erstattet det gamle med noe nytt. Her i huset har vi nå intet mindre enn to gressklippere, tre stikksager og fem flasker rødsprit etter at det savnede utstyret på magisk vis dukket opp etter en rydding i boden.

Vi kobler oss på prosjekter vi har utsatt til en godværsdag eller ti, som nå kom på rekke og rad. I mitt tilfelle begynte det som en uskyldig forespørsel fra kona om å endre litt på veranda-rekkverket. «Småjobben» har utviklet seg til en toukers totalentreprise. Byggherren (kona) har alle rettigheter, mens jeg, en simpel håndverker, kan få fyken når som helst.

Byggherren er stadig ute med forslag til effektiviseringstiltak, krav om tempoøkning  og påpekninger av «slurv». I tillegg fremheves «tilbyders ansvar for sluttresultat». Det mer enn antydes at snekkeren ikke har satt seg godt nok inn i «kontraktens kompleksitet» . Blant annet påsto byggherren at tre lag med maling var alt for lite i arktiske strøk. På ordre er verandaen nå malt med så mange strøk at tykkelsen på malingslagene overgår tykkelsen på treverket. Det eneste som nå mangler, er at byggherren ombestemmer seg på fargevalg og vil ha en «litt dusere farge». Denne gangen vil det tross alt bare gjelde verandaen. Sist gang var det jo hele huset som måtte gis et nytt strøk etter at det oppsto tilstrekkelig tvil hos byggherren om fargevalget.

Selv er jeg, som alle selvbyggere, svært fornøyd med prosjektets utvikling. I følge mitt vaterblikk er rekkverk så rett at folk fra Vaterinstituttet i Bern bør komme opp til Tromsø for å kalibrere «verdensvateret» etter praktverket på vår veranda. Byggherren er så langt ikke helt enig. Jeg satser på at en vinter med kraftig telehiv skal vippe verandaen, rekkverket og diskusjonen i min favør.

I Nord-Norge er ingen selvfølge å kunne jobbe utendørs i juli uten stillongs og lue. Nå som forholdene er gode, må det jobbes. I morgen kan det snu. Det har sunket inn både her i huset, hos alle naboer og hos alle naboers byggherrer. Det bores, sages, kuttes og graves på alle kanter. Jeg er sikker på at det gjøres med helt passelig entusiasme av de fleste menn. Omgang med særlig farlig redskap, som drill og minigraver, tar hardt på sarte kontornerver.

Jeg vil tro at en digital påkobling vil være å foretrekke for de fleste som i disse dager panisk leter etter verktøy og strever med å få ting i vater. Fikk en lov til å koble seg på jobben for å lese e-post, ville alt bli mye enklere. I tillegg kunne en da trekke inn i skyggen. Med tropesolen som har hengt over Nord-Norge de siste ukene er det jo ikke mulig å lese hva som står på dataskjermen.

Fordelen med å jobbe utendørs denne sommeren er dog at vi kan opparbeide oss noe så uvanlig som en nordnorsk brunfarge. For nordlendinger flest, meg inkludert, er solkrem forbeholdt landet Syden. Det er derfor ikke få lag med rødsvidd hud som skal skalles av fra kroppen i ukene som kommer.

Der jeg bor og for tiden altså arbeider, kan jeg med steiksola i ansiktet se flyene som tar av fra vidunderlige Nord-Norge badet i sol. I mitt stille sinn tenker jeg på de stakkars folkene som må forlate landsdelen nå som forholdene er så fantastiske.

Og mens jeg ser opp grunner jeg litt på de store spørsmålene: Ser de verandaen min der oppe fra den skyfrie himmelen?  Ser de at den er i vater – og litt til? Og synes de at fargen burde vært litt dusere?

God sommer!