Posted on 15/01/2021 by

Ser du det nå?

Det er først når noe er borte at vi virkelig ser det. Når vi savner turistene i gatene, fulle fly og et yrende folkeliv i bygatene og på bygdebutikken. Nå ser vi hvor viktig tilreisende gjester er for jobbene våre, for tilbudene vi nyter godt av og for livene vi lever. Og nå ser vi kanskje bedre enn noen gang hvor viktig reiselivsbransjen er for Norge.

Fisken, nordlyset, villsnøen, butikkene og folkene er her fortsatt. Snart kan endelig turistene komme tilbake (Illustrasjon Jens K. Styve)

Det er utvilsomt slik at i store deler av landet er reiselivet en viktig del av grunnlaget for øvrig næringsliv. På hotellene bor det ikke bare turister, men også besøkende og arbeidere i lokale bedrifter. Og reiselivet skaper grunnlag for veibygging, Hurtigruteanløp, servering, matleverandører og flyruter som vi alle nyter godt av.

Norge har «alltid» vært et reiselivsland. Engelske lakselorder har besøkt elver fra Altaelva i nord til Lågen i sør i hundrevis av år. Keiser Wilhelm var på Nordkapp og i Lofoten som den første turist allerede i 1889. Reiselivet har skapt livsgrunnlag «innerst i fjorden og øverst i dalen» for generasjoner av nordmenn. Og de siste årene har reiselivet tatt av lengst nord i landet. Jakten på nordlyset og drømmen om å se det, fotografere det og legge det ut på Instagram sender gjester nordover. Gjerne til plasser så øde at bare de mest lokale har et navn på stedet.

For noen år siden spådde en ekspert på radio at nordlyseventyret gikk mot slutten. Nå hadde alle kinesere vært i nord, mente vedkommende. Riktig nok har det vært en kraftig vekst fra Kina og Asia med 280 000 reisende asiater til Norge i 2017, men det er fortsatt en og annen av Kinas 1,4 milliarder innbyggere å ta av. Det er ikke sikkert at alle har nordlyset på sin «bucket list», men det holder lenge med et par prosent…

Nå er det knalltøffe tider. Koronapandemien treffer storbyhotellet like hardt som den lokale puben og den nystartede hundekjørerbedriftene. Ti måneder med motgang har bøyd nakken på mange av de stolte ansatte og eiere i reiselivsnæringen. Kreativiteten er fortsatt stor og «lån en hund», «take away taco» og «digital stand up» har skapt et lite pusterom for noen av bedriftene, men det tærer på kreftene å stå opp mot det hissigste viruset verden har møtt på 100 år.

Det er nå vi sammen skal bidra til at både reiselivsbransjen og andre kommer gjennom virus-året 2021. For der bransjen kan være stolt av de produktene de tilbyr, kvaliteten som er bygd opp og jobbene de skaper kan vi andre være stolt av det reiselivsbedriftene tilfører oss alle.

Det er bygd tonnevis med stolthet i fjellheimen over at byfolk vil bo på hotell og hytter i litt bortgjemte daler. Det er skapt ny respekt for fisken vår når folk fra hele verden gråter av glede av å få en torsk på kroken. Og det er skapt kulturopplevelser i bygd og by fordi det spel, konserter festivaler apellerer til flere enn de fastboende.

Det er ikke så lett å bidra når vi alle skal holde oss mest mulig hjemme. Men det er mye god kraft i et vennlig ord og en oppmuntring til de som står på for å holde åpent. Det er fortsatt mulig å bestille take away og man kan booke seg til Svalbard, Stavanger og Sjusjøen litt frem i tid. Skal båten bære må vi bestille og politikken stille opp. Reiselivsnæringen trenger forutsigbarhet gjennom bestillinger i boka og forlenget permittering og støtteordninger.

For pandemien skal en dag gå over. Da trenger vi at reiselivets folk har beholdt trua på at vi kommer tilbake og at en reisehungrig verden igjen vil besøke oss. Det nærmer seg slutten på de seigeste månedene vi noen gang vil oppleve. Vi ser nødutgangen nærme seg og vi må stå løpet ut helt til døra. Nå handler det om å sikre det vi skal leve av. Og det handler om å se alt det vi skal leve for! Ser du det nå?

PS! God take away-middag når den tid kommer! Min middag skal hentes hos Ida og teamet på Clarion Hotel The Edge. Det blir en smak av England i Tromsø: https://www.facebook.com/events/414490199864283/

Kilde til antall reisende fra Kina: https://avinor.no/globalassets/_konsern/om-oss/rapporter/menon-publikasjon-utenlandske-flyreisende—omfang-og-betydning-for-okonomien-i-norske-regioner.pdf

Kilde til keiser Wilhelms reiser: https://www.lofoten.com/nb/lofoten/historie/keiser-wilhelm-i-digermulen