Posted on 17/06/2016 by

Til ungdommen!

Denne uken har 10. klassinger over hele landet mottatt sine vitnemål og rosende ord på vei mot voksenlivet. Jeg fikk snakke til ungdommen på Langnes skole i Tromsø på vegne av skolens foreldre. Slik ble min tale til ungdommen.

skole

Kjære flotte avgangselever, kjære foreldre og familie sprekkferdige av stolthet, kjære dyktige lærere, ansatte og ledere ved Langnes: Gratulerer med dagen.

Gratulerer til dere elever med avsluttet 10 års skolegang og gratulerer med vitnemålet som dere har jobbet for å få til slik som det står på trykk i dag.

De av oss i salen som ikke er ungdom har minst en ting til felles i tillegg til å være veldig stolte av den flotte ungdommen vår: Vi kan nesten ingen ting om å være ungdom. Vi har vært det selv, men det er så lenge siden at det ikke lengre har gyldighet…

Om vi var så heldige at det fantes en skole da vi vokste opp i steinalderen var det i alle fall ikke en baseskole. Om vi hadde en lærer het hun frøken og vi ble ikke kvitt henne. Hun fulgte oss fra første til siste time og fra første til siste skoledag. Vi snakket ikke til henne – hun snakket til oss. Tar jeg ikke helt feil var hun like streng og likens kledd fra første til siste dag.

I dag har lærerne fornavn. De er mange, de går med hettegenser, driver med smartboard og svarer på mail. Er dere borte fra skolen kommer det sms til oss foreldre. I gamle dager kom det melding i meldingsboka. Lurte vi på noe før sjekket vi et leksikon, nå vet dere ikke hva et leksikon er. Dagens ungdom finner svaret på google eller You Tube før de vet at de lurte på noe.

Vi som ikke er ungdom kan derimot mye om er å være voksen. Der lar vi dere gjerne høre både sent og tidlig. «Nå begynner alvoret» sier sånne fedre som meg og tenker på Videregående. Eller Gymnaset som skikkelige gamlinger kaller det. Vi snakker om studiespes. som om vi har peiling, vekslingsmodell på yrkesfag som om det har vart siden krigen og S-matte som om det var barnelærdom. Vi har ikke peiling på det heller så dere trenger neste ikke høre etter.

Jeg tror det er greit å la alvoret ligge litt. Det er viktig å ta noen ting alvorlig, men ikke alt. Foreldrene kan ta hovedansvar for «fagfeltet alvor» litt til, mens dere kan få være ungdom og ta ting mer som det kommer. Det er fortsatt lov til å spille «ensprett» i friminuttene selv på videregående. Det er tillatt å ikke ha en mening om alt og det er lov å gjøre det ungdom flest er mest opptatt av: Å chille akkurat nok.

For den som lurer på dette med «chilling», eller avslappning tett opp til koma som voksne ville kalle det, viser mine studier at tilstrekkelig Chilling er sånn ca til ungdommen selv føler seg uthvilt. Tilstanden av «uthvilt» mener ungdommen ikke kan oppnås. Lenge før dette stadiet har foreldrene kommet inn på rommet for å se om ungdommen fortsatt puster eller har puls.

Andre studier jeg har utført på hobbybasis viser at det som gjør dere ungdommer mest flau er når voksne forsøker å være ungdom. Uansett hvor hardt vi prøver å plukke opp ord og utrykk fra dere blir det feil. Da dere avsluttet barneskolen hadde dere en tydelig formaning til foreldrene: Det var forbudt å gjøre dere flau og den beste måten å unngå det på var å VÆRE USYNLIG!

Her tror jeg de fleste av oss foreldre må beklage. Her har vi rett og slett ikke lykkes. Det er for fristende å forsøke å henge med. Jeg går i fella stort sett hver uke i forsøk på å bruke ord og utrykk som ungdommen bruker.

Feil uttale, feil sammenheng eller feil forkortelse. Jeg trodde for eksempel at ordet TY! var en frekk måte å be meg ti stille på. Det tok måneder før jeg forsto at TY var en forkortelse for Thank you, eller en erstatning for det sinnsykt lange og kronglete norske ordet takk!

Ord som yolo, nais og bror går inn og ut av bruk hos ungdommen som grandiosa i stekovnen. Akkurat når vi tror vi treffer midt i og er moderne er vi akkurat så ukule som det er mulig å bli. Litt som å tro det er ungdommelig å være på facebook når alle ungdommer er på snapp.

Det er derfor det er krevende å være voksen, men det er sannelig ikke lett å være ungdom i 2016. Du trenger ikke lese aviser eller se Skam på NRK for å få med deg at det er tøft å være dere. For mange er dagen i dag en fest-dag, men ikke for alle. Derfor er det viktig at vi ser godt etter og strekker ut ei hånd til den som trenger det. Selv om skolen nå er slutt er det fortsatt mange som er der for deg og som du kan være tilstede for. Er det noe som er ekstra vanskelig er det alltid er bra å snakke med en ekspert.

Eksperten det er deg selv, dine venner, dine lærere, foreldrene dine, besteforeldre, gammellæreren, helsesøstra, rådgiveren eller foreldrene til en kompis. Kravet for å være en god problemløser er ofte bare at du har tid til å lytte og være en venn. Det kan vi alle være.

Jeg hadde bestem meg for ikke å gi råd til dere. Råd er det nok av og råd hører dere knapt på uansett. Likevel kan jeg ikke dy meg. Jeg må gi dere minst tre:

  • Vær mot andre slik at du vil at de skal være mot deg. La dine bekymringer være de små bekymringer og var opptatt av hvordan du kan hjelpe andre med deres problemer. Vennskapene du har etablert på Langnes kan vare livet ut, men det kommer ikke av seg selv. Du må investere i vennskap. Tid, omtanke og oppmerksomhet.
  • Husk at livet leves nå. Når dere blir så gammel som foreldrene deres og meg er dere meste opptatt av å mimre tilbake til hvordan det var å være ung. Dere har sjansen nå! Bruk tiden god, reis ut, lær av de flinkeste folkene, finn ut hva du liker å gjøre og kom tilbake til Nord-Norge. Det er her flokken din er, det er her vi har naturen, det er her vi har nordlys og midnattssol og det er her vi har verdens beste ungdommer!
  • Ha det artig! Det finnes alt for mange som bruker livet til å tenke på alt som er tung. Du kommer langt med å se etter det positive og smile til folk du møter.

Så til slutt!

På vegne av foreldrene vil jeg lyst til å takke skolen for tre fantastiske år.

Jeg vil takke for at lærere og administrasjonen står på for at Langnes skal være en god plass å være.

For at dere har gitt undervisning som gjør at våre elever scorere svært vanvittig godt både i Tromsø-sammenheng og i landet for øvrig.

At dere tar ungdommene ut på snøhuletur og lar dem mestre vinter, snø og samarbeid. At dere gir gode råd og veileder i skolevalg, jobber systematisk mot mobbing og ivrer for å få til godt samarbeid blant alle elevene

Dere skal ha honnør dere enda ikke har gitt opp å få til fred og harmoni på skolebussen og at dere hver dag sørger for at Langnes skole er det perfekte møtested for ungdom fra Workinnmarka, Mortensnes, Hamna og resten av byen. Slik har det vært det for våre ungdommer og jeg er sikker på at det kommer til å bli det for ungdommer som kommer etter.

Kjære 10. klassinger – eller tidligere 10. klassinger som dere er fra akkurat nå –

Tusen takk – eller TY! for at dere ville høre på en «bror» som meg – gratulerer med dagen!