Posted on 21/12/2020 by

Tom sal, men fulltallig publikum

Da koronapandemien traff oss i vår rigget vi raskt om i NHO. I løpet av en travel første uke i mars arrangerte vi tre medlemsmøter om smittevern, beredskap og kriseledelse. Da fysiske møter ble umulig skiftet vi til digitale webinar. Dette er oppsummering av hvordan det har vært å snakke til en tom sal, men tenke seg til at du har et fulltallig publikum. Og hvorfor det er viktig å arrangere møter selv om publikum sitter bak en skjerm hjemme og ikke på en stol i en konferansesal.

– Jeg har følt meg så utrolig alene i denne pandemien, skrev en ansatt i en medlemsbedrift etter et webinar i mai. – Men, med de felles møteplassene dere tilbyr har jeg funnet en arena hvor jeg kan sitte hjemme og være sammen uten egentlig å være sammen.

Slike medlemmer måtte vi se for oss da vi ønsket velkommen til koronawebinar nummer 20 like før jul. De som ikke har en stor kommunikasjonsavdeling, men også de som har det. De som selv er beredskapsledelsen i sin lille tremannsbedrift og de som leder beredskapsarbeidet i en større organisasjon. Rett og slett de som trenger oppdatert informasjon, troverdige kilder og tilgang på fagfolk i toppklasse. De som er litt mindre alene når vi er digitalt sammen.

Som arrangør og foredragsholder er det krevende å snakke til en tom sal. Pulsen stiger ikke i takt med publikumstilstrømningen slik det gjør på et vanlig seminar. Er du heldig og har proff support teller en tekniker ned fra tre og så er du på lufta. Når du ikke kan se publikums reaksjoner i salen må du innbille deg at det er hver enkelt du ser inn i øynene når du fester blikket i kameralinsen. Du får ikke sett om publikum nikker tilbake til gode poeng, blir urolige om tidsskjemaet sprekker eller fikler med telefonen om du ikke fanger deres oppmerksomhet. Du må stole på at det du presentere holder. Mister du troen, mister du også publikum. At ingen ler av vitsene dine kan jo umulig bety at det ikke treffer. Det skyldes bare at du ikke høre publikum le…

Etter hvert som webinar-tilbudet har økt fra mange ulike leverandører har vi alle blitt mer drevne webinar-konsumenter. Vi logger på, men hører bare etter med «et halvt øre» mens vi gjør noe annet. Da blir talernes stemme, tempo, presentasjonene og lengden på innleggene viktigere. Etter hvert som publikum blir mer selektive på hva de deltar på må arrangørene utvikle tilbudet. De beste sjonglerer sømløst fra plenumssamlinger til digitale grupperom og tilbake i plenum igjen. De variere lengden og tilbyr mer variert innhold.

På våre koronawebinar i NHO har smittevern vært et høyt prioritert tema. Derfor har helsedirektør Bjørn Guldvog, landets mest kjente «fungass» Espen Nakstad, FHI-sjefen Camilla Stoltenberg og helseminister Bent Høie vært de som oftest har snakket til våre medlemmer. Helsetoppene har alltid vært villig til å bringe siste oppdaterte kunnskap til våre bedrifter. Jeg tror rett og slett det har vært en viktig årsak til at vi har klart å etablere en så stor lojalitet til de nasjonale tiltakene. At eksperter og ledere innen helse og smittevern har stilt opp, forklart og svart på spørsmål har vært avgjørende for å bygge tillit.

Enkelte ganger har viktig, nasjonal informasjon blitt delt hos oss først. Da helsedirektøren på et av våre webinar sa at vi måtte forberede oss på hjemmekontor til over jul ble det toppsak på VG. I dag har vi både vent oss til den tanken og kjent realiteten i budskapet om hjemmekontor på kroppen. Da det ble sagt var det et viktig varsel om at dette kommer til å vare lenge og det slo ned som en bombe!

Da krisen var på sitt mest intense i vår og informasjonen var som mest etterspurt logget 1500 deltakere seg på NHOs koronawebinar. På det siste møtet før jul hadde vi 180 påmeldte. Uansett størrelse på det digitale publikumet må du som foredragsholder eller konferansier feste blikket i kamera, minne deg selv om at publikum trenger informasjonen du skal dele og for vår del i NHO huske at 180 publikummere ville vært er en smekkfull sal i vårt største møterom. For selv om du føler deg litt alene på podiet i en helt tom sal må du tenke at de som sitter i den andre enden er enda mer ensom, men det var helt til de slo på pc’en og hørte deg si: «Velkommen til et nytt webinar! Vi har følgende topp-liste av foredragsholdere»

Da er alle litt mindre alene og litt bedre forberedt til å møte neste fase i krisen. Den kommer nemlig like sikkert som at vi lover å levere flere webinar i 2021. Da også med «digitale grupperom» og det aller nyeste av innsikt, tips, kunnskap og tjenester.

Vi ses snart igjen! På en pc-skjerm nær deg og for et fulltallig publikum! Og om vi alle er dyktige kan vi om noen måneder igjen møtes i en fullsatt konferansesal og snakke sammen slik vi liker det aller best: Ansikt til ansikt og ikke fra skjerm til skjerm.